De Ensemble Academie (EA) is het resultaat van een lang gekoesterde wens van vijf ensembles uit de top van het Nederlandse muziekleven, het Koninklijk Conservatorium en twee toonaangevende zalen voor hedendaagse muziek.

In 2017 hebben Asko|Schönberg, Calefax, Ensemble Klang, New European Ensemble en Slagwerk Den Haag de handen ineengeslagen en zijn samen met Korzo, Muziekgebouw aan ’t IJ en het Koninklijk Conservatorium deze unieke opleiding gestart.
De Ensemble Academie is een broedplaats voor talentvolle, nog studerende musici en componisten.

Studenten van de Ensemble Academie werken aan verschillende (inter)nationale producties met de partners van de Ensemble Academie. Zo zal komend seizoen de nieuwe opera Paradise Lost van Huang Ruo uitgevoerd worden. Hierin werken studenten van de Ensemble Academie samen met musici van Asko|Schönberg en Opera Trionfo. De première zal plaatsvinden tijdens het Opera Forward Festival in de Amsterdamse Stadsschouwburg waarna het ensemble af zal reizen naar Terschelling voor voorstellingen op het Oerol Festival.

Tijdens de master Ensemble Academie ontwikkelen studenten hun vaardigheden op het instrument, daarnaast krijgen zij lessen op het gebied van programmeren, productie, marketing en communicatie. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om stage te lopen bij de verschillende partners. Zo krijgen de studenten de kans om ook de (onmisbare) achterkant mee te maken en zowel voor als achter de schermen ervaring op te doen en te bouwen aan hun netwerk.
De kracht van de Ensemble Academie is dat studenten al tijdens hun studie middenin de beroepspraktijk komen te staan. Afgestudeerden hebben hun eigen netwerk opgebouwd en ervaring opgedaan in het professionele muziekleven.